Stickerboek
Schrijfwedstrijd(260619)21 LR fotografie Jan van Oevelen

SCHOLEN

EDUCATIEF PROGRAMMA

Basisscholen in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel kunnen meedoen aan het educatieve programma. Het programma bevat een mix van lesmateriaal zoals een gratis introductieles in de klas door een medewerker van Stadsmuseum Tilburg, het Herdenken en Vieren stickerboek, aanbod van diverse partners en een uitgebreid online aanbod.

Maak bijvoorbeeld een stadswandeling, nodig een veteraan uit in de klas of maak gebruik van de online muzieklessen en danceworkshops van Factorium.

INFORMATIE VOOR DOCENTEN

Scholen kiezen zelf of ze meedoen en op welke manier. Belangrijk principe is dat docenten zélf bepalen welke onderdelen zij gebruiken. Wij helpen graag bij het op maat maken van dit programma voor je school. Voor de leerkracht is een handleiding beschikbaar met extra informatie.

In het schooljaar 2017-2018 deden zeven scholen mee, in 2018-2019 zestien scholen. Het aantal voor 2019-2020 was groeiend, maar door corona is veel niet doorgegaan. Uiteindelijk hebben zestien scholen mee kunnen doen.
In het schooljaar 2020-2021, met nog steeds corona onder ons, hebben 29 scholen meegedaan.
Scholen kunnen zich eenvoudig opgeven.

Stickerboek

Het stickerboek met plaatselijke oorlogs- en verzetsverhalen uit die tijd, verwerkingsopdrachten, een puzzel, schrijfopdrachten. Het stickerboek is speels van opzet.

Partners

Stadsmuseum Tilburg werkt samen met verschillende partners: Factorium Podiumkunsten, Bibliotheek Midden Brabant, Stadsgidserij Tilburg, Peerke Donders Paviljoen en Veteraan in de Klas. Scholen kiezen uit het aanbod van deze partners. Sommige programma-onderdelen worden in de klas gegeven, bij andere aanbieders gaan de leerlingen op stap. 

Verhalen

Online is er ook veel te doen. Op Instagram volg je het verhaal van Aart, die 7 jaar oud was toen de oorlog begon.  Ons YouTube kanaal is de verzamelplek voor alle video’s.

Wil je als school meedoen met dit programma?

Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag met je in gesprek.

Prijs Schrijfwedstrijd

Sophie is leerlinge van de bovenbouw van basisschool Rennevoirt in Berkel-Enschot. Samen met 110 andere leerlingen van deze school maakte zij het verhaal af waarvoor Frank van Pamelen het begin schreef. Uit alle inzendingen koos een jury samen met burgemeester Weterings het winnende verhaal. De burgemeester maakte de winnaar op woensdag 26 juni 2019 bekend in Rennevoirt. De schrijfwedstrijd van Bibliotheek Midden-Brabant was onderdeel van het educatieve programma ‘Wij Herdenken en Vieren’.

Lees het verhaal 'Vier' van Frank en Sophie

Schrijfwedstrijd(260619)41 LR fotografie Jan van Oevelen