Marjan Slob
Sociaal Cultureel Centrum De Schalm/Ons Koningsoord Cultureel

Organisator

Sociaal Cultureel Centrum De Schalm/Ons Koningsoord Cultureel
Telefoon
013 533 13 33
Email
info@deschalm.net
Website
http://www.onskoningoordcultureel.nl
Koop een kaartje

Locatie

Sociaal Cultureel Centrum De Schalm
Trappistinnentuin 77, 5057DJ Berkel-Enschot

More Info

Koop een kaartje

Datum

30 okt 2024

Tijd

20:00

Abdijlezing door Marjan Slob, Denker des Vaderlands

Marjan SlobAbdijlezing: “Ruimte voor meerstemmigheid” door Marjan Slob, Denker des Vaderlands.

Als filosoof vraag ik me constant af wanneer wij mensen nu eigenlijk een ‘goed’ leven leiden. Een voorlopig antwoord vind ik bij Richard Rorty, één van mijn favoriete denkers. Volgens hem vereist dit: zorg dragen voor de wereld om je heen, én aandacht besteden aan je binnenwereld.

Waar het gaat over de wereld om ons heen – het publieke domein – is het vermijden van wreedheid het belangrijkste. Oog hebben voor de medemenselijkheid van een ander is hier het devies.

De ‘binnenruimte’ van ieder mens is echter ook cruciaal voor een vitale samenleving. Daar komt steeds opnieuw tot expressie wat een leven de moeite waard maakt. In die binnenwereld ervaar je vaak juist een oneindige vreemdheid – de vreemdheid van de ander, de vreemdheid van jezelf.

Die twee ruimtes – de binnenwereld en van de buitenwereld – zijn dus nog niet zo gemakkelijk te verzoenen. Ik ga op deze avond graag in gesprek over hoe je met die tegenstellingen leeft. Steeds in het licht van die bredere vraag: wat behelst een waarlijk goed en rijk leven?

Marjan Slob is de huidige Denker des Vaderlands, een eretitel die zij twee jaar lang mag dragen. Als richtinggevend motto voor haar termijn heeft zij gekozen voor ‘ruim denken’.