Organisator

Stichting Petrus Donders
Email
info@peerkedonders.nl
Website
http://www.peerkedonders.nl/

Locatie

Peerke Donders Paviljoen
Peerke Donderspark 3, 5011 XL Tilburg

Datum

27 okt 2019 - 11 sep 2020

Tijd

Alleen geopend op woensdag en zondag
13:00 - 17:00

Expositie ‘De laatste getuigen’ – verlengd t/m 11 september

Op 27 oktober 2019 herdenkt en viert Tilburg dat de stad 75 jaar geleden werd bevrijd. Dankzij het feit dat jongemannen uit vreemde landen én uit Nederland hun leven wilden geven voor onze vrijheid, konden de Duitsers na een verschrikkelijke bezetting worden verdreven.

Het toeval wilde (of was het méér dan toeval?) dat Tilburg werd bevrijd op de geboortedag van Peerke Donders. Toen de bevrijding er met donderend geraas aankwam, baden de Tilburgers tot Maria en tot Peerke Donders. Sinds de bevrijding is Peerke Donders onlosmakelijk aan dit misschien wel grootste moment uit de Tilburgse geschiedenis verbonden.

Het lag dan ook voor de hand dat de Stichting Petrus Donders Tilburg aandacht zou besteden aan 75 jaar bevrijding. De stichting doet dat door middel van een tentoonstelling, een boek en een film onder de titel ‘De Laatste Getuigen’. Centraal in alles staan de ooggetuigenverhalen van 13 Tilburgers die de bevrijding zelf hebben meegemaakt. Het boek met veel, nooit eerder gepubliceerde foto’s is te koop in de Tilburgse boekhandels. De film is te zien tijdens de expositie in het Peerke Donders Paviljoen. De tentoonstelling vertelt het verhaal aan de hand van foto’s, de herinneringen van ‘De Laatste Getuigen’ en van zeer bijzondere voorwerpen.

 

Bekijk meer informatie op de website