Organisator

De Bibliotheek Midden-Brabant
Het Raadhuis

Locatie

Het Raadhuis
Slimstraat 2, 5071 EJ Udenhout

Datum

29 okt 2024

Tijd

19:30 - 21:30

Lezing: Oorlogsjaren en Oorlogsmonumenten

Udenhout en Biezenmortel tijdens de Oorlogsjaren. Henk Peters kan hier veel boeiende verhalen over vertellen. Zo neemt hij je mee terug in de tijd van de Tweede Wereldoorlog en gaat hij langs de Oorlogsmonumenten in de in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitse maatregelen grote gevolgen voor de bewoners, het verzet en de verwoesting in de dorpen Udenhout en Biezenmortel. Zo ook het neerstorten van V1’s en vliegtuigen. In Nationaal Park de Loonse- en Drunense Duinen staan vijf oorlogsmonumenten, herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Henk neemt je mee terug in deze tijd en vertelt naar aanleiding van informatie uit boeken en foto’s van Erfgoedcentrum ‘t Schoor het verhaal van beiden dorpen. Heel apart is bijvoorbeeld het verhaal van de twee joodse onderduiksters, waarvan 80 jaar niets vernomen was en waarvan hij de nabestaanden wist op te sporen.

Gelukkig daarna de bevrijding en 80 jaar verder kunnen we in gesprek over wat dit betekent voor de dag van vandaag voor jou, voor onze samenleving en hoe we omgaan met elkaar, nu en in de toekomst.

Henk Peters heeft in 2019 een mooi, rijk geïllustreerd boek gemaakt over de Oorlogsmonumenten in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Nu ligt de geschiedenis van de zes monumenten en alle verhalen die daaraan zijn verbonden vast voor de toekomst. Het boek is inmiddels uitverkocht maar is nog te downloaden via Google én het is opgenomen in de kleine serie van ’t Schoor, Erfgoedcentrum voor Udenhout en Biezenmortel.

 

*Erfgoedcentrum ’t Schoor is samenwerkingspartner van de Bibliotheek Udenhout.