Organisator

De Bibliotheek Midden-Brabant
Meer info
Bibliotheek Berkel-Enschot

Locatie

Bibliotheek Berkel-Enschot
Trappistinnentuin 77, 5057DJ Berkel-Enschot

More Info

Meer info

Datum

01 sep 2024 - 30 sep 2024

Kosten

Geen

Vrede en Vrijheid: expo, docu en VR-tour

Wat betekent vrede en vrijheid voor de dag van vandaag voor jou, voor onze samenleving en hoe we omgaan met elkaar, nu en in de toekomst. In de Bibliotheek Udenhout, Berkel-Enschot en Wagnerplein doen we dit door middel van een expositie, documentaire film, VR tour door het Anne Frank huis en digitale literatuur rondom het thema.

De Laatste Getuigen: boek, documentaire en expositie

De Tweede Wereldoorlog is ook voor Tilburg een ongelooflijk grote gebeurtenis geweest. We kunnen ons geen enkele voorstelling vormen hoe intens de Tilburgers de bevrijding hebben ervaren en 80 Jaar na de bevrijding is daar nog steeds zeer veel belangstelling voor. Onder de titel “De Laatste Getuigen” zijn dertien (het getal van Tilburg) ooggetuigen geïnterviewd over hun belevenissen tijdens de oorlog en vooral de Bevrijding van Tilburg op 27 oktober 1944.
Hun herinneringen vormen de rode draad in een boek, een film en tentoonstelling. Het is de eerste keer dat de bevrijding van Tilburg door de ogen van ooggetuigen wordt belicht. En het zal de laatste keer zijn.
Zowel het boek, de film als de expositie zijn volledig in eigen beheer door de vrijwilligers van Peerke Donders Paviljoen ontwikkeld en zijn dit jaar opnieuw te zien in de Bibliotheken Udenhout, Berkel-Enschot en Wagnerplein. We bedanken iedereen die ons heeft geholpen. In het bijzonder ‘De laatste getuigen’. Zonder hen hadden we nooit de bevrijding van Tilburg op deze manier mee kunnen beleven.
Bezoek het Anne Frank Huis in virtual reality
Wil jij terug in de tijd stappen en het huis van Anne Frank bezoeken zoals deze er in de jaren 40 uit zag? Zet dan de virtualrealitybril op en ervaar zelf Anne Frank House VR. Dankzij moderne technologie zoals VR kun je nieuwe ervaringen opdoen en jezelf op een unieke, interactieve wijze in de rol van een ander verplaatsen. En ook handig: je hoeft niet helemaal naar Amsterdam af te reizen om het Anne Frank Huis te ervaren.
Foto: Copyright Anne Frank Stichting / Vertigo Games

Digitale literatuur rondom Vrede en Vrijheid in de Bibliotheek
Digitale literatuur zijn verhalen en gedichten die gebruikmaken van de mogelijkheden van digitale media. Denk aan apps, websites, videogames en virtual reality. Digitale literatuur is er voor alle leeftijden. De Bibliotheek presenteert digitale literatuur tijdens activiteiten, via exposities en online. Omdat er voor digitale literatuur geen standaardformaat is, zijn de meeste werken niet in het vaste aanbod van de bibliotheek te vinden. De Bibliotheek Midden-Brabant verzamelde daarom tien digitale literaire werken waarmee je thuis of via een activiteit in de Bibliotheek kunt kennismaken. De Digitale Literatuur Karavaan trekt rond langs verschillende vestigingen van de Bibliotheek Midden-Brabant. Er staat dan een verzameling digitale literatuur klaar om te ontdekken én proberen.

Aanmelden voor de expositie, documentaire en digitale collectie is niet nodig. Tijdens service-uren zijn er collega’s in de bibliotheek aanwezig die je meer uitleg kunnen geven.