Factorium cultuurmakers - Dans & muziek

Muziekles: toppers van toen

Naar wat voor muziek luisterden de mensen vlak voor-, tijdens- en vlak na de Tweede Wereldoorlog? Waren er toen al grote hits? Waren er toen al beroemde sterren? Hoe klonk die muziek? Op Spotify luister je al naar wat liedjes uit die tijd.

In drie muzieklessen van Factorium Cultuurmakers voor groep 7 of 8 wordt een muzikaal tijdsbeeld geschetst van de periode 1938 – 1948. De leerlingen maken kennis met dansmuziek, big bands en hits. Ze denken na over de functie van muziek en hoe het is om muzikant te zijn in bezettingstijd.

Ook wordt er geluisterd naar spotliedjes over de Duitse bezetters, die door de mensen zelf werden bedacht en gezongen. En is er aandacht voor een liedje waarin Joodse kinderen die tijdens de bezetting naar Duitsland zijn vervoerd worden herdacht. Het laatste lesonderdeel gaat over de bevrijding van Tilburg en de feestelijke muziek die daar bij hoorde.
De leerlingen schrijven zelf een spotliedje over een fictieve bezetter en zingen dat in de klas. Elke les duurt ongeveer 40 minuten.

Een powerpoint presentatie vol met muziekvoorbeelden, foto’s en filmpjes maakt het gemakkelijk om de lessen met de klas uit te voeren, ook voor leerkrachten die niet zo veel muzikale vaardigheden bezitten. Daarnaast zijn er uitgebreide les-instructies beschikbaar.

muziek

Download de Powerpoint-presentatie

Download de lesinstructie toppers van toen

download het werkblad Schrijf je spotlied

Factorium - In balans

Dansworkshop Wij herdenken en vieren

Voor de groepen 7 en 8 biedt Factorium Cultuurmakers een dansworkshop aan, waarin de thema’s vrijheid, onderdrukking en gevangenschap aan de orde komen.  

Vrijheid, voor veel mensen de belangrijkste voorwaarde voor een goed leven en voor ons in Nederland een vanzelfsprekend gegeven. Maar wat als die vrijheid wordt beperkt door omstandigheden, bijvoorbeeld een oorlog? Hoe reageren mensen hierop? De geschiedenis leert ons dat mensen oplossingen gaan bedenken om binnen de vrijheidsbeperking toch te kunnen leven, denk aan het verzet.

In een actieve dansworkshop ervaren de leerlingen aan de eigen lijven wat het is om hun bewegingsvrijheid te verliezen. De leerlingen gaan op zoek naar creatieve oplossingen om met de beperkingen te kunnen bewegen. Tijdens de workshop bespreekt de dansdocent de fysieke ervaringen van de leerlingen en kunnen ze samen een link leggen naar het thema oorlog. Een verrassende manier om het thema met een klas te beleven.
Kosten:
De workshops zijn al te boeken vanaf €75,-. Er komt dan een vakdocent naar de school om deze lessen te geven.

Aanmelden:
mail naar de afdeling Onderwijs van Factorium Cultuurmakers: onderwijs@factorium.nl en telefonisch via 013-5354055.

Ben je docent en heb je interesse om mee te doen?

Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

GA ZELF AAN DE SLAG MET WIJ HERDENKEN EN VIEREN

KIJK, KLIK, LIKE, POST, SHARE & SCHRIJF!